În 2006, primarul Adriean Videanu a reclamat că 90% din reţelele aeriene de cablu sînt ilegale, generînd pierderi lunare de un milion de euro, în dauna Primăriei. Cum îl cheamă pe primarul care a dat aprobări pentru instalarea cablului aerian? Îl cheamă cumva Traian Băsescu şi a dispărut estimp de la locul faptei ca măgaru-n ceaţă? Da, neamule. Bucureştiul a rămas cu cîinii comunitari pe cap şi cu miile de kilometri de cablu aerian, care rup stîlpii la propriu, moştenire de la Băsescu.

Începînd din 2006, se vorbea în note tot mai acute despre proiectul NetCity, care şi-a propus să desfiinţeze cablul aerian şi să treacă pe fibră optică. Primăria lui Videanu a apucat să dea o hotărîre prin care obliga societăţile comerciale să-şi îngroape reţelele în doi ani.

Au trecut de atunci patru ani, cablul aerian se întinde noaptea pe furiş, iar NetCity s-a apucat cică de treabă, dar nu are nici pînă în ziua de astăzi un proiect tehnic de trecere de pe aerian pe subteran. Temerea companiilor RCS & RDS sau UPC porneşte de la premisa că ştiu al cui este NetCity (fost maior de armată, pe nume Urdăreanu, patronul UTI, prieten la cataramă cu generalul Opriş, şeful STS), dar nu ştiu cine va opera reţeaua respectivă şi cine va asigura funcţionarea reţelei.

Operatorii de cablu plătesc chirie pentru stîlpi, care sînt ai Romtelecom şi Electrica. Ei consideră că nu pot fi ilegali, de vreme ce plătesc chirie pe fiecare stîlp în parte. Dilema sporeşte din stîlp în stîlp, iar companiile de cablu nu vor să renunţe la o afacere cu un profit imens, de dragul esteticii şi siguranţei urbane, chiar dacă, din acest punct de vedere, Bucureştiul este singurul oraş european pe care poţi să-l confunzi lejer cu New Delhi sau Calcutta.

Pe hîrtie lucrurile par optimiste: în 2006, se visa ca în 2010 cablurile aeriene de telefonie, televiziune şi Internet să fie înlocuite integral cu o reţea subterană de fibră optică, proiectul valorînd circa 163 demilioane de euro. În 2010, se vrea un singur lucru: să nu cadă stîlpii pe trecători, aşa cum s-a întîmplat pe strada Gral Berthelot colţ cu Luterană şi aşa cum se va întîmpla în curînd cu următorul stîlp, care se pregăteşte să cadă ca un căcat bolnav pe blocul Cathedral Plaza. Măcar de la asta să i se tragă nesimţitului de bloc-turn, căţărat ca măgarul în spinarea Catedralei Sf. Iosif, cu concursul primarului Videanu.

Contacteaza-ne

Pentru mai multe informatii sau cereri