Obezitatea este alterarea nutriciei mai frecventă în lume dezvoltată și subdezvoltată. În populație este asociat cu o creștere a mobilității și scăderea speranței de viață.
Descrierea acestei relații nu este recentă; deja în secolul al IV-lea î.Hr. Hipocrate a afirmat că: „Moartea subită este mai frecventă la cei care sunt în mod natural grăsimi decât la cei slabi”.
Obezitatea este rezultatul interacțiunilor complexe dintre gene și mediu, care se caracterizează printr-un dezechilibru de energie datorat unui stil de viață sedentar, un consum excesiv de energie sau ambele.
Excesul de grăsime este o condiție de îngrijorare
Deoarece reprezintă un factor de risc care crește morbiditatea și mortalitatea. În plus, în funcție de timpul și locul de depunere, puteți deveni estetic nedorit, deci poate fi un dezavantaj din punct de vedere.
După ce a fost considerată de mult timp ca un semn al sănătății și chiar ca un singur indice de bunăstare economică și socială, obezitatea este acum contemplată în adevăratul său aspect, adică ca o cauză principală a diferitelor boli, atât metabolice (diabet, hiperlipidemie etc.) și motorie (artroză, tulburări circulatorii etc.), fără a uita marea relație existentă între obezitate și unele tulburări psihice.
Trebuie să ne amintim că scara valorilor s-a schimbat și astăzi ne confruntăm cu un adevărat „ antigordo ” rasist . Canoanele modei sugerează modele foarte subțiri, așa cum putem vedea în reviste și reclame. Cu toate acestea, publicitatea pe care o invadăm a încurajat să mănânce dulciuri și alte produse care pot contribui la creșterea greutății.
În plus, reclamele publicitare ale produselor alimentare tind să fie realizate de modele de figuri extrem de stilizate, ceea ce nu încetează să fie un paradox (profesioniștii în modele tind să urmeze diete de subțiere uneori extrem de stricte și dăunătoare).
Pentru toate acestea, obezitatea este o problemă foarte mare astăzi decât în țările industrializate, datorită frecvenței sale ridicate, care se referă atât la sănătatea personală, cât și la sociologii, antropologii și profesioniștii fizicii educației.
Reduceți semnificativ problema obezității la personalul adult cu un singur program de condiționare fizică
Îmbunătățiți calitatea vieții persoanelor obeze. Reduceți riscurile bolilor cronice. Măriți- vă capacitățile aerobe. Încurajați practicarea activității fizice. Ghid pentru acești oameni către calea bunăstării și sănătății prin exerciții.
Obezitatea este o boală cronică a etiologiei multifactoriale care se dezvoltă de la interacțiunea influenței factorilor sociali, comportamentali, psihologici, metabolici, celulari și moleculari.
Conform definiției clasice, obezitatea este o creștere în greutate sau un exces de corp adipos în raport cu standardul de greutate, care este dat în principal de mărime, sex și vârstă. În realitate, obezitatea este un exces de grăsime tisulară și nu numai greutate.
Clasificare
- Există mai multe clasificări ale obezității, unele dintre ele fiind în desuetudine și altele cu o semnificație redusă fiziopatologică, deși sunt foarte angajate și care împarte obezitatea în endogen și exogen.
- O altă clasificare destul de utilizată are în vedere tipurile morfologice, începând de la baza grăsimii aluatului bărbatului și femeii sunt diferite, nu numai în cantitate, ci și în distribuția sa. Astfel, bărbatul are 10% grăsime, iar femeia 24%, aproximativ.
Pe baza acestui concept, împărțiți obezitatea în android și ginoid.
Obezitate Android
- Mai frecvent la bărbați decât la femei. Datorită efectului testosteronului și corticosteroizilor, există o acumulare de masă adipoasă în partea superioară a corpului. În general, nu există o creștere a volumului șoldurilor și extremităților inferioare.
- O caracteristică a acestei obezități este hiperingestia , o consecință a unei polifagii mai mult sau mai puțin importante.
- O altă particularitate este că complicațiile sunt de obicei metabolice. A Începând cu 40 de ani, observăm obezitatea acestor trăsături afectează diabetul, arterioscleroza, hiperuricemia sau hiperlipidemia, factori care prezintă risc coronarian.
- Obezitatea abdominală poate fi asociată cu hiperinsulinemie, rezistență (sindrom plurimetabolic adesea legat de hipertensiune arterială).
Obezitate ginoid
- De multe ori se observă la femeile cu activitate ovariană. Creșterea grăsimii în partea inferioară a corpului pare a fi rezultatul estrogenului.
- Femeia cu acest tip de obezitate nu face de obicei o dietă excesiv de calorică. Complicațiile cele mai frecvente ale ginoidului obezității sunt deambulatorii sau motorii, cum ar fi artroza coloanei vertebrale sau a genunchilor, și problemele fluxului de întoarcere (varice etc.).
- După lucrarea lui Hirsch, unii autori clasifică obezitatea în hiperplazie și hipertrofie.
Hiperplastic. Când începe în copilărie sau adolescență, în care există o creștere a numărului de adipocite. Corespund obezităților „rebeli” fără aport excesiv și cu puține șanse de succes în tratament (persoanele care îngrășează cu multă ușurință și, în schimb, slăbesc cu mare dificultate). De acolo, importanța controlului obezității în primii ani de viață.
Hipertrofic. Când apare obezitatea la vârsta adultă. În el se observă o creștere a conținutului de lipide al celulelor țesutului adipos, adică a mărimii adipocitelor. Această obezitate este mai puțin rebelă decât cea precedentă, în general răspunde bine la o dietă hipocalorică.
Amestecat. Când există o asociere a obezității hipertrofice și hiperplazice. De fapt, s-a demonstrat că, dacă obezitatea hiperplazică corespunde de obicei inițiatului timpuriu și hipertrofic care apare la vârsta adultă, atunci când există un stimul suficient, țesutul adipos este capabil să crească numărul de celule (producând o hiperplazică și obezitate hipertrofică în același timp).